Rubriky
Nezařazené

Jen pár slov o Bitcoinu

Satoshi Nakamoto

Slyšeli jste někdy o Bitcoinu? Pravděpodobně ano. A pokud jste do oblasti kryptoměn zabředli trochu více, jistě jste si všimli často zmiňovaného jména: Satoshi Nakamoto.

Kdo vlastně Satoshi Nakamoto je, co vytvořil a co pro krypto-svět znamená? Čtěte dál!

Motivace k vytvoření Bitcoinu

Právě na přelomu července a srpna roku 2007 vyústil propad burzovních trhů v USA ve finanční krizi světových rozměrů. Můžeme jen hádat, jestli se Americká krize trhu s hypotékami stala důvodem, proč se člověk (či tým) vystupující pod pseudonymem Satoshi Nakamoto rozhodl vytvořit Bitcoin, již několikátý pokus o digitální nestátní peníze založený na decentralizaci měnového systému. Avšak tehdy ještě nikdo netušil, že se tento neznámý projekt do 13 let stane tématem číslo 1 ve všech médiích, bude o něm tweetovat Elon Musk a slovo Bitcoin se chtě nechtě dostane do povědomí milionů lidí.

Kdo je Satoshi Nakamoto

Jako první se zde naskýtá možnost, že za vynálezem Bitcoinu stojí Japonec, tomu nasvědčuje jeho jméno znatelně japonského původu, kdy křestní jméno Satoshi znamená v japonštině ,,moudrý‘‘ či ,,bystrý‘‘. Tento fakt však vyvrací zbytek stop, které po sobě zanechal.  Naznačují totiž spíše britskou či americkou národnost. Bitcoinový whitepaper – koncept na fungování Bitcoinu – napsán v japonštině nebyl (nýbrž v angličtině) a přeložen do tohoto jazyka byl až o pár let později. Dokonce ve svých poznámkách používal výraz „bloody hard“ typický pro britskou angličtinu. Na druhé straně je fakt, že časové pásmo zjištěné z jednoho jeho odeslaného emailu odpovídá území severní Ameriky. I přes pár vodítek, jaké národnosti Satoshi byl, nevíme, jestli za vynálezem Bitcoinu stojí jeden člověk nebo celý tým či jestli je jeho tvůrce ještě živ.

Zdroj: https://www.aljazeera.com/economy/

Výtvor

Fakt, že se chystá něco velkého, vědělo před zveřejněním bitcoinového whitepaperu jen pár programátorů (nejčastěji zástupců cypherpunku*). Právě s nimi rozebíral Satoshi na různých internetových diskusích svůj projekt, který podrobně vysvětlil až již zmíněný whitepaper publikovaný 3. ledna roku 2008 na kryptografické emailové konferenci. Následující rok již byla síť v provozu a právě tvůrce Satoshi Nakamoto dne 3. ledna vytěžil první blok známý jako „genesis blok“ . Prvních 50 bitcoinů přišlo na svět. Později se podílelo na chodu a vývoji sítě čím dál více lidí zejména z řad cypherpunkerů a počítačových nadšenců. V konceptu na fungování Bitcoinu vysvětluje Satoshi princip Bitcoinu, jenže (jak sám Satoshi napsal) nedovede příliš dobře vysvětlovat a to se (společně s genialitou a složitostí celého systému) stalo důvodem, proč Bitcoin tehdy pochopilo jen velmi málo lidí. Takto to přetrvává dodnes, i když se o Bitcoinu a jeho fungování dozvídá čím dál více lidí.

Další kryptoměny

Zdroj: https://finex.cz/

Drtivá většina kryptoměn z Bitcoinu přímo vychází. Ano, Bitcoin není jedinou kryptoměnou, nýbrž jednou z nepřeberného množství jiných, od jeho opravdových konkurentů, bezvýznamných tokenů až po meme-coiny s extrémní volatilitou** i mezi kryptoměnami. Jelikož je Bitcoin open-source, může si každý tzv. forknout zdrojový kód a vytvořit si svou vlastní verzi. Mnoho kryptoměn je tak založeno právě na bitcoinovém kódu s pár pozměněnými parametry. Kopie však bývají horší než originál, a tak se Bitcoin, se svým ATH***- 69 000 USD na pozici „krále“ kryptoměn drží, již od doby své existence. Druhou největší a druhou nejznámější kryptoměnou je poté Ethereum.

Předchůdci Bitcoinu

Bitcoin ale není první pokus o vytvoření nestátních digitálních peněz. Již v roce 1996 vznikla měna E-gold, jejíž účastníci si mohli mezi sebou směňovat jakési digitální tokeny, jejichž ekvivalent ležel v podobě fyzického zlata v sejfu místní centrální banky.

Vytváření vlastních peněz je však v Americe federální zločin, a tak byl systém roku 2008 soudní cestou zlikvidován – provozovatelům uloženy pokuty, zlato zabaveno a rozprodáno.

Dále následovaly již plně digitalizované projekty jako B-money od cypherpunkera Wei Daiho, či Bit Gold, za kterým stál programátor a kryptograf Nick Szabo. Nickův projekt byl konceptu Bitcoinu nejbližší – jednalo se také o decentralizovaný systém s využitím mechanismu proof-of-work, tedy zabezpečování sítě prostřednictvím výpočetního výkonu. Ve svých poznámkách se samotný Satoshi na tento projekt odkazoval. Wei Dai i Nick Szabo později opustili své projekty a stali se z nich příznivci Bitcoinu.

Ptáte se, proč ale dali před svými projekty Bitcoinu přednost? Odpověď je Blockchain. Co to Blockchain je a jak funguje? To se dozvíte v příštích článcích!

*cypherpunkeři – představují skupina lidí, co prosazují názor na zvýšení lidského soukromí za pomoci technologií – šifrováním a kryptografií.

**volatilita – označuje míru kolísání hodnoty daného aktiva. Např.: když Bitcoin stál 69 000 dolarů a poté se v průběhu necelých 3 měsíců propadl na 32 000 dolarů, ztratil okolo 50 % své hodnoty. To je na poměry ostatních aktiv nevídaně volatilní. Volatilita však nabízí větší investiční příležitosti, a to je ten důvod, proč lze na kryptoměnách velice rychle vydělat, ale i prodělat spoustu peněz.

***ATH – anglicky „all time high“ označuje největší cenu, které dané aktivum dosáhlo za celou dobu svého uvedení na trh (viz. obrázek výše)