Rubriky
Aktuality

Jak pomoci Ukrajině

Dneska už asi není nikdo, kdo by neznal události posledních pár týdnů týkající se vyhroceného vztahu mezi Ukrajinou a Ruskem a jejím následném napadení. Všichni se snaží sledovat nejaktuálnější dění, vyjádřit podporu a pomoc. I vy můžete!

K tomuto účelu vznikl web Stojíme za Ukrajinou (odkaz tady), který srovnal všechny možné způsoby a weby. Lze vybírat z velkého spektra možností. Od finanční, přes dopravu a ubytování, až po poskytnutí psychické pomoci.

Člověk v tísni – SOS Ukrajina, nyní asi nejznámější sbírka na pomoc Ukrajině. Pokud jí chcete přispět, můžete zde. Vybralo se již přes 100 milionů korun a lidé stále přispívají. Peníze z ní půjdou přímo lidem na Ukrajině, kteří si za ně mohou pořídit životně důležité věci a suroviny. Část peněz také půjde do sousedních zemí, Slovenska a Polska, na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Pokud vám nestačí pouze přispění penězi, lze nabídnout ubytování pro budoucí uprchlíky, kteří se budou nacházet v Česku. Stát shání hlavně ubytovny, penziony a hotely nejlépe se stravováním. Lze se obrátit na email: ubytovaniukrajina@suz.cz i s jinou nabídkou pomoci.

Bohužel i v této těžké době se najdou podvodníčkové, kteří chtějí zlepšit situaci sobě a nikoli druhým. Proto je důležité si ověřovat zdroje a stránky, které nabízejí pomoc. To se týká také zpráv z Ukrajiny a dalších zemí. Už nyní se po internetu šíří spousta lží a falešných informací. Pozorně si zkontrolujte, co čtete a najděte si důvěryhodné informace.

Pokud nejste v situaci, kdy byste mohli přispět některou z výše nabízených pomocí, jsou i další možnosti. Můžete vyjádřit solidaritu s Ukrajinou ať už na sociálních sítích nebo kdekoli jinde (například dne 3.3.2022 se na naší škole uskuteční modrožlutý den). Lidé protestují proti válce po celém světě. Dokonce i v Rusku, kde jsou za to zatýkáni a trestáni.

Nejdůležitější je si všechno srovnat a nebát se. Což se samozřejmě lehko řekne, ale hůře uvádí do reality. Samozřejmě, že strach mají všichni. Musíme se s tím vyrovnat a nedat se. Také ale nesmíme propadat nenávisti  směřující na nesprávné cíle. Je dobré komunikovat se svým okolím a mluvit o svých pocitech a o situaci. Nově s tímto pomáhá i školní psycholožka paní Jirsáková. Nesledujte v jednom kuse zprávy, namísto toho se věnujte naprosto všedním věcem a svým koníčkům.

Držte se a věřte v lepší konce!