Rubriky
Nezařazené Zábava

10 naprosto zbytečných faktů

Které vám sice k ničemu nebudou. Ale alespoň můžete flexit na kámoše…

I. ORIGINALITA ŠKODÍ ZÁJMŮM STÁTU

Začneme zlehka. Jména panovníků. Kdo by si je všechna pamatoval? Šikovný tahák na to měli v Prusku. Od roku 1640 až do roku 1871 se všichni pruští vévodové, a později králové, jmenovali buď Fridrich, Vilém nebo Fridrich Vilém. A tradice pokračovala i po sjednocení Německa vládou císařů Fridricha II. a Viléma II. (ziskem císařského titulu začalo číslování od znova). Pak bylo německé císařství zrušeno, ale i nástupce trůnu by se jmenoval Vilém.

Zdroj: wikipedie

II. ODPOČÍVEJ V SUDU A POKOJI, HRDINO

Že se bitva u Trafalgaru, pravděpodobně nejvýznamnější námořní bitva napoleonských válek, odehrála 21. 10. 1805 jistě víte. O tom, že v bitvě padl vrchní velitel anglických sil a zároveň sexsymbol tehdejší doby, Horatio Nelson, jste asi také slyšeli, ale víte, co se po bitvě stalo s jeho tělem? Aby přežilo návrat do vlasti, naložili ho námořníci do sudu s brandy, se kterou si po příjezdu připili.

III. ZNIČIT VOUSY = ZNIČIT MORÁLKU

Zdroj: Etrafika

Kdyby se dělala soutěž o politika zvěčněného na nejvíce karikaturách, Fidel Castro by jistě, díky mohutnému plnovousu a doutníku, zaujímal přední příčky. Jistě by tedy nebyl nadšený, kdyby vyšel jeden z plánů CIA pro snížení morálky Kubánců, a to aplikovat na Castra chemikálii, která by ho o vousy připravila.

IV. PÁTEK 13.

A když už jsme u toho Fidela, víte že se narodil pátek 13? Ano. Konkrétně 13. srpna 1926.

Zdroj: wikipedie

V. ČLOVĚK RENESANČNÍ

Leonardo da Vinci je jedním z nejslavnějších Italů i více než půl tisíciletí po své smrti. A proč? Tak například jako první vysvětlil, proč je obloha modrá, nebo dokázal jednou rukou psát a druhou kreslit.

VI. SOFTWARE ROZLUŠTIL TAJEMNÝ ÚSMĚV MONY LISY!

Nebojte umíte číst. Na asi nejslavnější obraz světa, Monu Lisu, která svůj věhlas získala poté, co byla roku 1911 ukradena a později znovu navrácena skutečně vědci použili software na rozpoznávání tváří a ten odhalil následující: Mona Lisa je z 83% šťastná, z 9% znechucená, z 6% ustrašená a z 2% naštvaná.

VII. PROSLOV NA VLASTNÍM POHŘBU 

Právě ten přednesl mexický generál Antonio López de Santa Anna. Tedy, on vlastně nepohřbíval sám sebe tak úplně doslova, nýbrž své amputované nohy.

VIII. NEJDELŠÍ PROSLOV

A když už jsme u těch proslovů… Fidel Castro drží rekord za nejdelší veřejnou řeč. 26. září 1960 mluvil vkuse 4 hodiny a 29 minut. Kam se hrabe Okamura a jeho blokování sněmovny.

IX. MUŽ ROKU

Co by to bylo za výčet zajímavostí v historii, ve kterém by chybělo jméno nejnechvalněji proslulého německého vůdce. Já teď ale nemám v plánu hovořit o jeho závislostech nebo ailurofobii. Nedávno jsem totiž narazila na něco zarážejícího. Víte, kdo byl časopisem TIME vyhlášen roku 1938 za muže roku? Ten samý člověk, který byl o rok později nominován na Nobelovu cenu míru. Ano. Byl to Adolf Hitler.

X. ZARUČENÝ BUDÍK

Záludná otázka na závěr. Kolik máte ráno budíků? 1, 2,16,754, všechny? Tak to byste možná ocenili služby tzv. Knocker – uppers, tedy klepačů, kteří byli placeni za to, že v určitý čas, klepali dlouhou tyčí na určité okno a budili své zaměstnavatele. Trocha filozofie na závěr. Kdo budil klepače, když ostatní budili klepači?