Rubriky
Aktuality

Chansons, Gedichte, stand-up, improvizacija i cuentos de hadas

Anglický stand-up comedy, Evžen Oněgin v němčině, španělská poezie. Tato vystoupení a mnoho dalších měli možnost zhlédnout příznivci cizích jazyků na letos již 6. ročníku LinguaFestu. A že letos program opravdu stál za to! Nakonec bylo předvedeno celkem 30 různorodých představení – 12 hudebních a 18 mluvených přednesů.

Kolektiv tercie z Gymnázia Dr. Randy, LinguaFest 2020 (foto: Richard Hons)

Není žádným překvapením, že i letos si nejvíce účinkujících vybralo anglické texty (celkem 19 jednotlivců a kolektivů), druhé místo pak zaujímala francouzština se sedmi vystoupeními, dále němčina se čtyřmi a španělštinu a ruský jazyk zastupoval vždy jeden vystupující. Ani divácká účast nebyla zanedbatelná – sešlo se přibližně 130 diváků z pěti gymnázií Libereckého kraje. (Tím se nám podařilo nastavit laťku poměrně vysoko. Věříme ale, že se nám ji příští rok podaří znovu zvýšit.)

Letošní ročník se nesl i v duchu jednoho velkého prvenství. Premiéru měla zcela nová kategorie – pro příště tedy účastníci mohou předvést i svou vlastní tvorbu v kterémkoliv z výše uvedených jazyků. Čtyři z nich toho ihned využili a díky nim jsme zažili podívanou, na kterou ještě dlouho nezapomeneme. Totéž je nutno říct i o představeních z ostatních kategorií. Za zmínku stojí, mimo jiné, velmi energické provedení písně Happy od Pharrella Williamse, velmi nekonvenční improvizované představení Vier Jahreszeiten či procítěnou verzi La vie en rose od Edith Piaf.

Přestože se nejedná o soutěž s cílem zvítězit, i tentokrát porota složená ze zástupců všech zúčastněných škol rozhodovala o laureátech v každé kategorii. Ani letos neměli rozhodování vůbec snadné, dle svých slov se ale jednomyslně shodli. Naše gymnázium ve výsledku získalo tři laureáty, a to v obou kategoriích mluveného projevu (duo Eliška Burešová, Hana Šteklová se scénkou Dead Girl a kolektiv studentů 1N s úryvkem z díla Charles and the Chocolate Factory) a též v nové kategorii vlastní tvorby, jejímž první laureátství obdržel Vojta Černý za stand-up výstup Travelling is a joke.

Jako nejlepší hudební výstup za ročníky nižšího gymnázia byla vybrána píseň Avenir od Louane v podání tercie z Gymnázia Dr. Randy. Z řad vyšších ročníků si titul odnesla Máří Magdaléna Fotrová z Gymnázia Jeronýmova za píseň Je suis malade od Laury Fabien. Pro zajímavost i členové redakce Šaldovin zanechali dosti výraznou stopu – naše šéfredaktorka přišla se svou vlastní písní v jazyce anglickém, někteří prokazovali své dovednosti jako součást francouzsky a německy mluvících kolektivů, další pomáhal jako součást organizátorského týmu a má skromná maličkost celý festival moderovala.

Klára Kopytková, LinguaFest 2020 (foto: Richard Hons)

Jako každý rok tak i letos se celá akce velmi vydařila, jak po umělecké tak i po organizační stránce. Mimořádné díky patří i dvojici Tomášů z Gymnázia U Balvanu, kteří celý ročník pomohli zakončit hudebním doprovodem ke společné písni Knockin‘ On Heavens Door. Také bych ráda poděkovala všem účastníkům za excelentní výkony a pomoc při navození příjemné atmosféry, která celé dopoledne a část odpoledne doprovázela. Již nyní dychtivě očekávám rok 2021 a s ním i 7. ročník festivalu. Takže na viděnou za rok!