Rubriky
Nezařazené Nezařazené Zábava

Dračí doupě – svět, ve kterém lze vše

Určitě jste někdy slyšeli pojmy jako Dračí doupě, Dungeons and Dragons, DnD, Dračák, Dračí hlídka či D&D. Třeba to hrály vaše oblíbené postavy v seriálu nebo jste jednu z verzí této hry na hrdiny hráli sami. Jestli ne, nezoufejte, s příchodem nového filmu „Dungeons & Dragons: Čest zlodějů“ jsme pro vás připravili článek o této světově oblíbené TTRPG (stolní hra na hrdiny).

Zdroj: ČSFD

Dungeons and Dragons (nadále DnD) je americká hra na hrdiny, v níž se jeden z hráčů stane vypravěčem příběhu a ostatní se vžijí do fantaskních postav kouzelníků, paladinů či barbarů, vydávají se na dobrodružství a pomáhají prostým obyvatelům světa plného kouzel, příšer a draků. Vše je v režii vypravěče (DM – Dungeon Master), který vytváří příběhy, popisuje prostředí a ovládá celý širý svět kolem hrdinů. Hra se odehrává ve vašich fantaziích a v podstatě máte volnou ruku nad tím, co vaše postavy udělají. Samozřejmě jako každá hra ani DnD se neobejde bez pravidel a nejvýraznější z nich souvisí s kostkami. Kostky určují, jestli se vám povede vykopnout dveře nebo zda přemluvíte starostu, aby vám zvýšil plat. Pokud fantasy žánry nejsou pro vás to pravé ořechové, existuje spousta pravidel, jež vám umožní vydat se do světa vašeho oblíbeného filmu nebo seriálu.

K čemu je to dobré?

Nějaká část z vás si možná myslí, že ponořovat se do jiných sfér je ztrátou času a že bychom se měli soustředit na náš reálný svět. Dovolte mi s vámi však nesouhlasit a ukázat vám důvody, proč byste si DnD měli vyzkoušet. Hra není jen o ignorování reality a útěku z reálného světa (i když právě i tímto může mít terapeutické účinky), ale pomáhá rozvíjet kreativitu a mezilidské vztahy. Ve skupině sdílíte různé zábavné okamžiky, učíte se spolu komunikovat a řešit krizové situace. Kromě toho se zlepšíte v kritickém myšlení, tvoření strategií a hra rozšíří vaši fantazii.

Zdroj: pixabay.cz

Jak tedy začít hrát?

Nejprve je třeba přečíst si pravidla hry. Ta základní najdete zdarma v angličtině na stránce DnD Beyond (https://www.dndbeyond.com/sources). Začínajícímu vypravěči (DM) bych doporučoval zakoupit jeden ze základních setů, který obsahuje kostky, základní pravidla, další příslušenství, a hlavně předpřipravený příběh. Zatím je na výběr mezi dvěma: Starter set a Essentials Kit. Později si můžete přikoupit další tři knížky pravidel (Player’s Handbook, Dungeon Master’s Guide a Monster Manual). Všechny tyto knihy jsou jen v angličtině, ale na webu d20 v kostce lze najít i překlady do češtiny. (http://www.d20.cz/clanky/pravidla/preklad-dnd-5e.html) Ale není to nezbytně nutné. Spoustu zábavy si užijete i s pravidly zcela zdarma, nejdůležitějším vybavením jsou totiž lidé! Tak seberte kamarády nebo rodinu a pusťte se do hraní.

1 komentář u „Dračí doupě – svět, ve kterém lze vše“

Měl bych k tomuto článku pár doplnujících informací.
Zmíňené D&D dostalo u nás plnohodnotný rozšířený překlad Jeskyně a Draci (https://www.jeskyneadraci.cz/). Příručka má sice přes 500 stran ALE obsahuje pravidla pro hráče, vypravěče a bestiář. PDF je za dobrovopnou částku, kniha stojí 1200,- Kč. Hráč využije asi deset stran, vypravěč o něco víc. Přes sto stran jsou kouzla a jejich popisy. Vydali i J&D zástěnu pro PJe (Pána Jeskyně nebo také vypravěče, jak se tomu v českých hrách říká).
Dračí Doupě je české D&D z dob jejich prvních edic (pak bylo Dračí Doupě1.6, DrD+ a poslední DrD2) , nástupcem DrD1.6 je Dračí Hlídka (https://www.dracihlidka.cz/), kterou doporučuji pro začátečníky. Systém využívá jen dva druhy kostek (šestistěnnou a desetistupňovou), méně ras a povolání.

Co se týče jiných her tak se připravují Svitky Hrdinů. Pro představu jiných žánrů tak zmíním One Ring (Pán prstenů), Alien RPG (vetřelec) a The Witcher (Zaklínač).

V Ústí nad Labem vedu kroužek Dračí Sluj. V Liberci se hraje Hlídka (https://www.facebook.com/profile.php?id=100087498847794).

Komentáře nejsou povoleny.