Rubriky
Nezařazené

Jak se naučit učit se?

Spousta nás studentů má problém s množstvím testů, které se musí naučit v krátkém čase. Tak jsme si pro vás připravily pár tipů, jak na to!

Samozřejmě ne každému vyhovuje nějaký styl učení, pro začátek je potřeba vědět svůj druh paměti:

  1. Vizuální paměť – nejlépe si zapamatujete, když daný text nebo obrázek vidíte před sebou.
  2. Akustická paměť – pamatujete si, cokoliv vám někdo řekne. A při učení si potřebujete číst nahlas či si danou látku přehrát.
  3. Prostorová paměť – informace si spojujete s místy, například při učení chodíte a víte, kde jste si danou část učiva přečetli.

Důležité tedy je, abyste se učili svým stylem. Můžete jedním nebo jiným nebo třeba směsí všech. Ten se ale nedozvíte, dokud to nezkusíte. Proto… experimentujte!

Zdroj: Foter.com

Teď už se podíváme na ty tipy. Některé si myslíme, že se budou hodit všem, jiné třeba ne, tak snad si každý vybere 🙂

  1. Základem je napsat si pro vás přehledné zápisky. Říká to sice každý, ale je to dost užitečná rada. Někomu vyhovuje rozdělení témat po stránce, někomu jinému zase zvýrazňování.
  2. Pokud si myslíte, že 3. typ paměti je váš, pak si můžete zkusit učivo rozepsat na papírky. Ty potom rozlepit po svém pokoji nebo celém domě či bytě. Nejlépe se tak učí slovíčka, ale ostatní předměty jistě půjdou taky 🙂
  3. Je skvělé naučit se převést stres z písemky na nadšení. Zní to sice drasticky, ale jistě vám to pomůže. Nějakým způsobem se uklidněte, vezměte si k učení něco dobrého k pití nebo jídlu. Přeci jenom, když nebudete ve stresu, více si toho zapamatujete.
  4. Učte se podle plánu, třeba 25 minut se intenzivně učte a pak si dejte 5 minut pauzu.
  5. Povídejte si! Nechte svoji fantazii vytvářet různá slovní spojení a vtipy pro lepší zapamatování.
  6. A nakonec, podobně jako v předchozím bodu, vymýšlejte si různé mnemotechnické pomůcky.

Doufám, že jsme vám alespoň trochu pomohly a dodaly vám potřebné množství motivace. A teď hurá do učení, věříme, že už to teď zvládnete s přehledem!

Káťa Záklasníková a Amy Tůmová z kvarty