Rubriky
Co bude v příštích Šaldovinách Recenze

DOKujeme :-)

Právě teď se nacházím u Andělských vodopádů ve Venezuele, kde rozjímám o nebeské chuti latinskoamerické kávy s dechberoucím aromatem. Nad mou hlavou září nebe s četnými souhvězdími a já mám pocit, že bych se mohla vznášet. Jakkoli by se ovšem mohlo zdát, že jsem se vydala na výpravu za Atlantický oceán, zavítala jsem pouze do nově otevřené kavárny DOK v Liberci. Kavárna se nachází ve zmodernizovaném nádražním doku u hlavního nádraží v Liberci. Opuštěné prvorepublikové prostory vytváří jen pět minut od samotného centra Liberce oázu klidu, kde můžete nechat své myšlenky volně plynout a přitom si vychutnat lahodnou kávu.

Interiér kavárny vás již při vstupu okouzlí svým designem. Původní dřevěné trámy, světlé tóny a vysoké stropy dodávají prostoru otevřenost, takže se ani v případě, že v kavárně nezůstane jediný volný stůl, nebude cítit stísněně. Součást komplexu tvoří také

pražírna výběrové kávy Nordbeans, jejíž část odděluje od kavárny pouze skleněná stěna, jež nabízí zákazníkům náhled do zákulisí přípravy jejich nápoje. Nezapomenutelný dojem ve mně však zanechalo především stropní osvětlení ve tvaru souhvězdí. Myslím, že přesně pro tento designový prvek bude dok mezi širší veřejností známý. Pokud si však při své návštěvě budete chtít užívat posledního podzimního sluníčka, nechybí zde ani pohodlné posezení venku, kde si svůj nápoj můžete vychutnat.

Když se mi podařilo po vstřebání prvního dojmu najít volný stůl, zjistila jsem, že se nacházím ve Venezuele. Každý stůl má totiž přiřazenou jednu zemi, jejíž název najdete na kartičce ležící na stole, podle které je pro obsluhu při placení jednodušší identifikovat, kde se zákazník nachází. Tento prakticky nepatrný detail však působí originálněji než pouze čísla a zákazník si jej lépe zapamatuje. Shodou okolností nejen země, ve které byl umístěn můj stůl, ale i káva na mlýnku pocházela z Latinské Ameriky. Po prvním doušku lahodné kávy v tak příjemném prostředí jako by mi už vůbec nic nechybělo, avšak lahodný mrkvový dort tomu všemu ještě nasadil korunu. Pokud jste stejně jako já milovníkem sladkého, doporučuji vyzkoušet cokoli z domácí pekárny, jelikož všechny varianty dortů jsou zde pečené s láskou, což na chuti okamžitě poznáte. Pokud ovšem preferujete spíše něco slaného, ani v tomto případě vás DOK nezklame, protože mají v nabídce i spoustu slaných mňamek.

Jestli vás některá z káv osloví při návštěvě kavárny natolik, že byste si ji rádi pořídili domů, naskytne se vám jedinečná možnost si balík čerstvých zrnek koupit i na doma nebo obdarovat své přátele. Celkově na mě osobně kavárna DOK působila jako velmi inspirativní místo, ideální například k vymýšlení nových projektů, psaní článků nebo jednoduše jen k posezení s přáteli. Myslím, že v sychravém počasí vám toto místo s výbornou kávou a hygge atmosférou poskytne malý únik od reality, v němž se alespoň na chvíli zastaví čas. Ať už se rozhodnete navštívit kavárnu sami či s přáteli, rozhodně neuděláte chybu.