Rubriky
Recenze Zábava

Loupežník v divadle

Ve středu 11. ledna jsme se v rámci projektu FX chodí do divadla vydaly za kulturou do divadla F. X. Šaldy. Vypravily jsme se na muzikál Nikola Šuhaj, napsaný podle stejnojmenného románu Ivana Olbrachta. V představení režírovaném Petrem Ulrychem jsme v hlavních rolích mohli vidět Filipa Jášu (Obsluhoval jsem anglického krále, Komedie o narození páně…) jakožto loupežníka Nikolu a Karolínu Baranovou (Škola žen, Mnoho povyku pro nic…) představující Nikolovu milou Eržiku.

Zdroj: www.saldovo-divadlo.cz

Příběh Nikoly začíná v době na konci 1. světové války, když Nikola dezertuje od pluku. V nejvyšší nouzi požádá o pomoc čarodějnici žijící v lese, která ho u sebe schová a dá mu vypít lektvar, díky němuž mu neublíží žádná kulka. Po návratu do rodné Koločavy, kde se ožení s Eržikou, se Nikola skrývá v okolních hvozdech. Po válce je všeho nedostatek a tak Nikola se svými kamarády přepadávají pocestné, čímž proti sobě poštvou četníky. Jediní, kdo z chudoby ostatních těží, jsou dva bohatí Židé. Vstup této dvojice, v podání Helšuse a Polácha, na jeviště všem divákům hned vykouzlil úsměv na tvářích, protože tito dva spolu kuli pikle, jak ještě více zbohatnout, a to zejména na veliteli četníků.

Představení bylo od začátku do konce plné krásných písní Petra Ulrycha. Herci vše zazpívali a zahráli s velkým nasazením a tím se zasloužili o nezapomenutelný zážitek. Zaujalo nás také to, že herci přímo na jevišti hráli na hudební nástroje, a to nejen na ty klasické jako kytara a bicí, ale také na saxofon nebo flétnu zvanou koncovka. Velmi mile nás překvapila Eržika, která výborně zpívala a s flétnou koncovkou a bubny jí to šlo také skvěle

Velmi efektní byla “mlha”, která se vinula po jevišti a do které někteří účinkující skákali z vyvýšené plošiny, což z našich míst na druhém balkoně vypadalo moc hezky.

Celkově bychom představení ohodnotily osmi hvězdičkami z deseti a všem doporučujeme do divadla zajít a s příběhem zbojníka se seznámit.

Markéta Staňková a Lucie Šípková