Rubriky
Nezařazené Recepty

Perníková dobrota

Vánoce už se kvapem blíží a s nimi množství tradic a zvyků, jako například pečení cukroví. Každá rodina má své vlastní recepty, které se dědí z generace na generaci, a přece jedním z nejtypičtějších druhů, byť v mnoha variacích, jsou perníčky. Tyto drobné hnědé sušenky voní kořením a medem a staly se tak jedním ze symbolů Vánoc.

Když se podíváme do historie, perník se tradičně vyráběl v hanzovních městech, která byla poměrně bohatá, a to díky tomu, že koření bylo drahé. I samotný perník se tak stal ceněným zbožím, které se rozváželo po různých dalších městech, jelikož umělo přetrvat dlouhé cesty bez poškození. Tradiční perníkářská města jsou třeba Brémy, Mnichov, Norimberk, Amsterdam, Lutych nebo Toruň.

V Čechách je nejslavnější pardubický perník. Recept na něj pochází z Hradce Králové, ale na pardubické panství se dostal prostřednictvím Viléma II. z Pernštejna na přelomu 15. a 16. století. České slovo perník je zkomoleninou původního názvu peprník, který odkazoval na první recepturu, skládající se jen z mouky, medu a pepře. Brzy se však složení perníku vylepšovalo, například se toto cukroví velmi často zdobí polevou. Nejčastější recept vypadá asi takto:

Zdroj: Pixabay

Těsto:

  • 400 g mouky
  • 4 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 100 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky perníkového koření
  • 3 lžičky kakaa

Poleva:

  • 1 bílek
  • špetka soli
  • 180 g moučkového cukru
  • Trocha citronové šťávy

       + bílek na potření

Postup:

  1. Máslo, med, vejce a cukru spolu vyšlehejte do pěny.
  2. Prosejte mouku. Tu pak smíchejte s jedlou sodou, perníkovým kořením a kakaem. Pomalu zapracujte do pěny.
  3. Těsto nechte alespoň 48 hodin odpočívat v lednici.
  4. Z těsta můžete vykrajovat různé tvary. Ty pak skládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Perníčky potřete rozšlehaným bílkem.
  6. V troubě pečte asi 7-10 minut na 170 °C.
  7. Vyšlehejte bílek, cukr, sůl a citronovou šťávu do polevy.
  8. Ozdobte perníčky podle vaší fantazie

A pakliže jste zruční, budou perníčky nejen skvěle chutnat, ale i vypadat.