Rubriky
Nezařazené Pohádky Zábava

Pohádka 8

Lístek kartograf

„Už jen stovka!“ zakřičel Kryšpín na celý byt, až se otřásly zdi. „Už mi chybí jen stovka do splnění mého snu – letět do džungle!“

Následně si uvědomil, že peníze dostane již zítra, jelikož dá zkontrolovat stírací los, na kterém je výhra přesně 101 Kč. Proto si velmi pečlivě sbalil kufr s oblečením, namazal si chleba s máslem a do termosky nalil horký čaj s medem.

Ráno vstal Kryšpín 13 minut před budíkem (což u něj nebývá moc časté) a ihned na sebe navlékl seprané džíny a tričko s logem supermarketu, ve kterém pracuje, a vydal se s veselým pískáním z domu. Už na něho čekal autobu.

V práci to nijak zajímavé nebylo, ale stejně si Kryšpín směnu užil, protože celou dobu myslel na los a na džungli. Jakmile odbila 14. hodina vyrazil k nejbližší trafice, kde mu za los směnili rovných 101 Kč. Pak se rozběhl domů, kde měl již sbalený kufr i se svačinou. Následně chytil nejbližšího taxíka, který stál jako zázrakem přímo před domem. Kryšpín do něj nasedl a byl bleskem na letišti. Jakmile vystoupil z taxíku rozběhl se směrem ke gate 1.

Když se konečně dostal do letadla, usadil se a usnul. Probudil se teprve, když pilot hlásil přistání, a energickým krokem vyběhl po provizorních schodech. Letištní hotely vypadaly docela hezky, ale Kryšpína více lákalo přespat v džungli.

Zdroj: flickr.com

Jenže si své tábořiště vybíral tak dlouho, že si ani neuvědomil, jak rychle se stmívá. Usídlil se u malebné říčky, kterou lemovaly barevné květiny a sem tam se na ně usadil motýl. Kryšpín si založil maličký táborák a uložil se ke spánku.

Další den uběhl rychle až do večera, kdy začalo silně pršet, a proto si Kryšpín postavil stan. Jenže zjistil, že v něm je obrovská díra, kterou musel zakrýt liánou. Liána sice vodu nezadržela úplně, ale značnou část udržela mimo stan.

Pršet naštěstí v noci přestalo, ale většina džungle byla zaplavena, a tak Kryšpín musel celý týden strávit na stromech. Poslední ráno už povodně naštěstí ustaly, a tak se vypravil pořádně prozkoumat okolí. S sebou si vzal termosku s čajem, chléb, který si zakoupil ve městě, a mapu se všemožnými detaily.

Kryšpín procházel džunglí, když tu najednou mu opice vzala mapu i s čajem a chlebem. Několik hodin marně hledal cestu zpět, když přímo před něj spadl malý lístek se vzorem, který vypadal jako malá mapka. Jelikož už vážně nevěděl kam jít, vydal se přesně podle záhybů na lístku.

Po několika hodinách opravdu dorazil na letiště a stihl jen tak tak nastoupit do letadla. V Praze se ihned vrátil do bytu, kde si dal do rámečku list, a pověsil si ho nad postel. Den nato se opět vrátil do práce a na dovolenou v džungli už jen v dobrém vzpomínal.