Rubriky
Nezařazené

Zítřejší české Benátky

Zdroj: https://foter.com/f7/photo/13965856978/9dd21d0ffc/

Přišel podzim a s ním značné množství deště. Povodně zatím netrhají titulní stránky novin, ale co když? Nezoufejte milí spoluobčané! Nač se prodávají vámi tak oblíbené boty na platformách?

Děkujte velkým Řekům za 2600 let starý vynález! Původně boty na platformě sloužily jako divadelní rekvizita v amfiteátrech. Jejich význam se ale za necelých 1000 let posunul blíže každodennímu životu. Platformy pronikly do vysokých vrstev občanstva, zároveň však byly darem z nebes například pro uklízečky, které se při své práci potýkaly s všudypřítomnými splašky na ulicích.

Když už jsme u úklidu, povšimněme si jedné malé, ale významné osobnosti: Pipi Dlouhé Punčochy. Ta doslova provedla revoluci v úklidu! Milé uklízečky, představujeme vám boty na platformách s praktickými štětinami pro dokonale čistou podlahu.

Nechme se ale unášet představou, že už snad od této dávné doby byly využívány pro estetický dojem. Jak je dobře známo: Pro krásu se musí trpět. Stačí i jen pohled na znetvořené nohy žen, které se odvažovaly nosit boty čítající až 60 centimetrů, a vaše oči slzy ronit budou.

Prosím, neříkejte, že jste rádi, že tyto doby skončily. V dnešní době máme větší extrémy, ostatně dříve boty na platformách představovaly pouze jakousi bačkoru, do které se zasunula plně ošacená noha, často punčocha s podrážkou, takže se škody projevily spíše na zlomených kostech a ošklivých odřeninách.

Baletky nám přitančily na špičkách a zanechaly zde Ballet Heels, kde noha v podstatě stojí pouze na špičce opřena o tenoulinký a až 20 centimetrů dlouhý podpatek. Vlastně se nejedná ani o platformovou obuv, ale kdyby tedy povodeň nastala, ryby by se za vámi hnaly, dámy.

Musíme se ale o pár desítek let vrátit, aby starší z nás mohli nosit boty své doby. Pokud se odvažujete počítat mezi fanoušky Marlen Dietrich, máte možnost nazout Moshem Zimelem navržené platformky pro tuto herečku a zároveň první boty moderní doby využívané doopravdy pro jejich vzhled. Krátce potom (přesněji řečeno roku 1938) se objevují The Rainbow od Salvatora Ferragama jako stvořené pro příběh Čaroděje ze země Oz. Ke skupince slavných obnovitelů platformek platí i Carmen Miranda, pro nás mladší: významná zpěvačka. Následuje úpadek našich miláčků, který končí až s mládím Vivienne Westwood a vyvrcholením jejich vlastních modelů, červených platformových high heels. Pro bezpečnější chůzi zde ale máme modernější verze: platformky se přesouvají do jiných oblastí, většinou mizí podpatek. Podrážka (tedy platforma) má stejnou šířku. Mluvíme zde o sandálech nebo botách značek DrMartens, Converse, Nike, za zmínku stojí i podpatkové platformky od Stelly McCartney (pro milovníky Beatles: je to dcera Paula McCartneyho) případně Gucci, kde byly zakomponovány baletní piškoty a dokonce, to jest zpráva pro velmi úzkostlivé a vodou odpuzované lidi, také holínky. Jestliže vás zaujala japonská kultura, mluvíme o možnosti již starých, ale ještě nošených Get (Geto), které připomínají dnešní flip flopy (žabky), jen jsou ze dřeva a mají dvě stejné dřevěné kostky místo dnes známých platforem.

Je jedno jestli k nim pociťujete nenávist, vždy budou a zůstanou součástí botníku, už jen díky tomu, že se mezi nimi najde vždy takový pár, který by padl i sebevíc nepasujícímu člověku. Pozvedněme tedy sklenky a připijme na genialitu Řeků! Držme je však velmi opatrně, kdo by svou nádobku upustil, sám svou zkázu v podobě kaluže by si vytvořil.

Ester Krtičková, 1N