Rubriky
Aktuality Nezařazené

Maraton psaní dopisů

Cítíme to ve vzduchu, při pohledu do kalendáře, v nákupních centrech. Je to tak, přicházejí Vánoce, čas naděje a dobrých skutků. I vy, milí čtenáři, ji letos můžete poskytnout. Již poněkolikáté se totiž pořádá Maraton psaní dopisů.

V čem to spočívá? Stačí napsat dopis příslušníkům vlády vámi vybraného vězně a podle pokynů ho odeslat. Říkáte si, že je to zbytečné? To jistě ne, neboť nebudete jediní, kteří svůj dopis napíší. Loni bylo ve světě uspořádáno přes 4 miliony akcí, z toho 664 v Česku. Jenom z Česka se poslalo do vybraných zemí přes 8 tisíc dopisů. To už je velká hromada. Díky těmto dopisům se podařilo osvobodit 4 z 6 nespravedlivě vězněných politických vězňů. Ručně psané dopisy mají v této digitální době vlastní kouzlo. A vy je nemusíte psát přímo příslušné vládě. Můžete jimi povzbudit přímo dotyčného člověka anebo jeho rodinu.

A komu lze letos napsat? Na výběr je několik lidí. Od nespravedlivě vězněných za obranu lidských práv, ochranu posvátné řeky a pravdivé informace o covidu, po demonstraci, které se dotyčný ani neúčastnil, a odplatu za aktivity otce. Více se můžete dočíst na https://maraton.amnesty.cz/ . Letošní ročník se bude konat v období mezi 25. 11. 2021 a Dnem lidských práv, tedy 10. 12. 2021.

Tak komu letos pomůžete? Stačí jen napsat dopis.