Rubriky
Nezařazené

6 lekcí pro dlouhověkost z „Blue Zones“

Už jste někdy slyšeli o takzvaných Modrých zónách (v angličtině Blue Zones)? Tento termín se používá pro označení pěti oblastí na světě, kde je největší hustota lidí starších devadesáti let. Konkrétně se jedná o Okinawu (Japonsko), Icarciu (Řecko), Nicoyu (Kostarika), Ogliastru (Sardinie – Itálie) a Loma Lindu (Kalifornie – USA). V těchto regionech lidé nejen běžně žijí až o dekádu déle než průměrný Američan, ale především se i ke konci života těší výbornému zdraví. My, Evropané, se sice díky obrovskému technologickému pokroku v medicíně také dožíváme déle a déle, avšak je sporné, zdali je vhodné to nazývat stále žitím. Sužují nás civilizační choroby, jako je například diabetes či kardiovaskulární choroby, které nám jednoznačně ubírají na kvalitě života a samozřejmě také počtu let. Nejnovější výzkumy ukazují, že genetika hraje v dlouhověkosti pouze 20%. Co je těch zbylých 80%? Životní styl. Znamená to tedy, že aby se člověk dožil devadesáti, nemusí vyhrát žádnou genetickou loterii. Pro některé z nás to může být děsivé, protože to znamená velkou zodpovědnost. Pokud však máte odvahu vzít svůj život do vlastních rukou a zajistit si tak spokojené stáří, určitě se vám bude hodit následující šestero zvyků praktikovaná lidmi z Modrých zón.

  1. Přirozený pohyb

Pokud navštívíte jeden z výše zmíněných regionů, je malá pravděpodobnost, že potkáte tamější obyvatele trénovat na maraton nebo se potit ve fitku. Místo toho mají pohyb zabudovaný do běžného života ve své největší přirozenosti. Starají se o své zahrádky, nepoužívají různé moderní náčiní pro ulehčení práce, přemisťují se na kole nebo pěšky. Jsou to drobné činnosti, které ale ve výsledku přispívají velkým dílem ke zdraví. Zkuste příště například při jízdě autobusem vystoupit o zastávku dřív, u obchodu zaparkovat na nejvzdálenějším místě nebo místo výtahu jít po schodech. Uvidíte, že to nebolí.

2. Strava a pravidlo 80%

Jídlo, sice nejvíce omílané, ale ne bezdůvodně. Už i Hippokrates hlásal: „Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem“. Lidé z Modrých zón se stravují až z 95% rostlinně, ačkoliv nejsou striktně vegetariáni. Jejich jídelníček tvoří především zelenina, luštěniny, ovoce, obiloviny, oříšky a případně ryby. Řídí se také pravidlem, že přestat jíst se má v bodě, kdy se cítíte z 80% plný. Předejdou tak případnému přejídání a obezitě.

3. Spánek

Dostatečný a kvalitní spánek je jednou z priorit a předpokladů pro dlouhověký, kvalitní život. Během spánku se mozek čistí od metabolitů, které se zde nashromáždily během dne, proto je tak důležité jej neopomínat. Na Sardinii je běžnou součástí dne také siesta.

4. Celoživotní poslání

Na Kostarice to nazývají „plan de vida“, japonské označení je zase „Ikigai“. Obojí se dá do češtiny přeložit jako smysl života nebo důvod, proč ráno vstanu. Pro každého z nás je důvod jiný. Pro někoho je smyslem života rodina, pro někoho zase ochrana přírody. Ať už je to cokoliv, pomáhá to udržet si zdravého ducha. V Modrých zónách se i starší lidé nadále zapojují aktivně do života, pomáhají jako dobrovolníci či pracují.

5. Redukce stresu

Stres se z našeho světa vymazat bohužel nedá, s tím se nic udělat nedá. Nebezpečný je především ten dlouhodobý, který vede k chronickým zánětům – ne nadarmo bývá označován jako tichý zabiják. Lze ale podniknout jisté kroky pro zmenšení jeho dopadů. Každá z oblastí má své rituály – modlení, meditace, socializace,.. , které pomáhají se ho zbavit. Proto je dobré zjistit, co dělá dobře vám. Možná procházka v přírodě, možná hra na piano, možná popovídání s kamarády…

6. Mezilidské vztahy a sounáležitost

Už od nepaměti jsme byli tvorové společenští. Žili jsme v kmenech a být z něho vyřazen znamenalo smrt – sežral vás buď šavlozubý tygr, nebo jste umřeli hlady. Potřebu pocitu sounáležitosti máme tak zakořeněnou hluboko v nás. V Modrých zónách si to lidé uvědomují a vztahy staví na první místo. Velký důraz je kladen na rodinu, při čemž většinou žije několik generací pospolu. Věnují si čas, lásku. Důležitou roli hraje dále vaše okolí. Bylo dokázáno, že kouření, obezita, samota, ale i štěstí a zdravé návyky jsou přenosné.  Znamená to tedy, že sociální kruhy, ve kterých se pohybujeme, na nás mají významný vliv.

Co říci závěrem? Je dobré žít přítomným okamžikem, avšak bychom také neměli zapomínat, že svým chováním a návyky tvoříme svou budoucnost. Zdravý a spokojený život rozhodně nezávisí na jednom faktoru. Naopak by se na něj dalo pohlížet jako na takovou mozaiku. Každý den si tuto mozaiku sami vytváříme, ale nikdo nám neřekne, zdali ji stavíme „správně“, nebo ne. Univerzální návod neexistuje. Za pár let nám ale naše tělo poví. Jak chcete, aby zněla odpověď?

Zdroje:

Why People in „Blue Zones“ Live Longer Than the Rest of the World: https://www.healthline.com/nutrition/blue-zones

Buettner, D., & Skemp, S. (2016). Blue Zones: Lessons From the World’s Longest Lived. American journal of lifestyle medicine10(5), 318–321. https://doi.org/10.1177/1559827616637066