Rubriky
Aktuality Get to know our crew Nezařazené Ze zákulisí

Get to know our crew: Dominik Serebrianský

Další rozhovor s dalším členem redakce. Tentokrát s naším překladatelem Dominikem Serebrianským. Dominik se zajímá o dopravu a rád vaří. A jaké je jeho nejoblíbenější jídlo? To už si přečtěte sami.

Čemu se věnuješ ve svém volném čase?

Mými největšími koníčky jsou asi vaření a doprava. Co se týče vaření, tak se snažím objevovat nové recepty, pročítám kuchařky, časopisy, zbožňuji listování akčními letáky, abych zjistil, co bych kde mohl nakoupit… Vaření jako takové mě učarovalo již asi před šesti lety, ale doprava mě fascinuje už podstatně déle. Zbožňuji jízdu vlakem, tramvají nebo autobusem. Co se týče jiných dopravních prostředků, jako jsou například letadla, lodě, auta apod., tak těm jsem nikdy nepřišel na chuť a myslím, že se tak ani nestane. Také jsem zapomněl zmínit, že velmi rád sleduji historické seriály, jako poslední jsem viděl životopisný seriál o Kateřině Aragonské, která mě jako historická osobnost velmi zaujala a chtěl bych si o ní něco přečíst. Já nepatřím k těm, kteří by rádi sportovali, jelikož sporty nesnáším a nikdy bych se ani do žádného sportovního kurzu nepřihlásil, protože by mě to nebavilo a také by mě tam ani nikdo nevzal, protože jsem úplně nemožný…

Jaké jídlo máš nejradši?

Musím říct, že ve své podstatě je pro mě tato otázka velmi složitá… Já nemám vyhrazené nějaké opravdu nejoblíbenější jídlo, ale kdybych si měl vybrat, tak by to byly krémové polévky nebo jinak svíčková omáčka :-). Z krémových polévek mám nejraději dýňovou, mrkvovou nebo cuketovou. Také rozhodně nepohrdnu např. hráškovou nebo špenátovou polévkou, které taky zbožňuji ;-). Svíčkovou omáčku mám nejraději od babičky, z králíka. Ta je, troufám si říct, bezkonkurenční. 

Co bys chtěl dělat, až dostuduješ gymnázium?

O tomto jsem už prakticky rozhodnutý od doby, kdy jsem nastoupil do 1. třídy na základní školu. Vždy jsem byl fascinován učiteli, jak dovedou vše hezky vysvětlit, a tak jsem se rozhodl, že bych se taky jednou chtěl stát učitelem. Naštěstí mě to ani doteď neopustilo a došel jsem k závěru, že bych chtěl učit němčinu a češtinu na střední škole nebo němčinu na jazykovce, protože mě to nesmírně baví. Doufám, že mi to vydrží.?

Jsi spíše introvert nebo extrovert?

Po pravdě vlastně nevím, nikdy jsem nad tím příliš nepřemýšlel. Myslím si ale, že jsem spíš introvert. Nikdy jsem nebyl příliš společenský, neuměl jsem navazovat moc přátelství. Dovolil bych si tvrdit, že jsem nikdy extrovert nebyl a pravděpodobně se ze mě extrovert nikdy nestane…

Studuješ radši doma nebo ve škole?

Musím říct, že po zkušenostech s jarní karanténou jsem se modlil, aby už distanční výuka nikdy vyhlášena nebyla, protože jsem si neuměl příliš zorganizovat učivo a podobně. Při podzimní výuce z domova už mi to tak strašně náročné nepřipadá, vše se stalo daleko přehlednějším, zavedl se jednotný systém, dokonce máme i mnohem více online hodin nežli v loňském školním roce, což nám jistě pomůže danou látku lépe pochopit, než si ji jen přečíst z papíru… Samozřejmě chodím do školy velmi rád, naučíme se několikanásobně větší objem látky, udržujeme společenský kontakt jak s učiteli, tak se spolužáky, což se nám při distanční výuce nepoštěstí. Lépe přeci komunikujeme bez prostředníka, jakým je právě počítač či mobilní telefon…

Co si slibuješ od nového roku?

Já především doufám, že COVID-19 zanikne a že budeme moci žít bez strachu a napětí, které nás dennodenně obklopují. Hlavně to musíme všichni vydržet a dodržovat opatření, která nám byla stanovena, aby koronavir navždy zmizel… Věřím, že se všichni vrátíme v co nebližší době zpět do normálního života… Do nového roku přeji všem hodně zdraví a štěstí :-).

Je nějaké místo, kam se rád vracíš?

Vždy se rád vracím domů, protože je sice všude dobře, ale doma nejlíp :-).

Líbí se Ti v Šaldovinách?

Ano, předčilo to moje očekávání. Překlady článků je myslím dobrá věc, která nás dokáže mnohé naučit… Oceňuji snahu všech, kteří se v Šaldovinách angažují. Šaldoviny vnímám jako pokrokovou organizaci, která se neustále rozvíjí. Smekám před všemi, kteří Šaldoviny od prvopočátku založili, jelikož je vidět, že si jdou za svým snem a cílem, a je neuvěřitelné, že to dotáhli až takhle daleko.