Rubriky
Úvahy

Víte, jaká tři „Z“ má čaj?

S podzimem přichází nejen krásná atmosféra a červené nebo žluté listí, procházky barevným parkem, ale i chladná rána se studeným větrem. V takových dnech je nejlepší sednout si k oknu a usrkávat z hrnku horký čaj.

Ano, čaj. Aniž si to nějak více uvědomujeme, stal se již nedílnou součástí našich životů. Ráno při snídani i při práci či učení upíjíme ho z hrnků ať už s citronem nebo s mlékem. Ale znáte vůbec jeho historii? Odkud pochází a kdo ho přivezl do Evropy?

Snad každý by dokázal říci alespoň to, že je jeho historie jistým způsobem spjata s Anglií, a že pochází ze staré Číny. Za jeho původem sem skutečně musíme zamířit, ale ne tam, kde by ho asi většina lidí hledala (v kuchyni), nýbrž do lékařských kruhů. Původně se totiž čaj užíval jako lék podávaný většinou s trochou cibule a se zázvorem. Jako nápoj se začal používat až počátkem 7. století. do Evropy se rozšířil až ve století 17. prostřednictvím portugalských lodí. Záhy poté se dostává i do Anglie, kde začíná být velice populární.

Nyní už ho každý považuje za samozřejmost, je k dostání v každé restauraci i v různých obchodech, přestože v minulosti to byl nápoj nejbohatších.

A na závěr několik zajímavostí:

Věděli jste že…

foto: Anežka Bémová

…zvyk čaje o páté vznikl v Anglii v polovině devatenáctého století ? Vévodkyně Anna z Bedfordu mívala často mezi čtvrtou a pátou hodinou odpolední hlad, protože večeře bývala až v osm, proto si začala dávat čaj a k němu sendviče. Později se zvyk rozšířil po celé Anglii.

…pečený čaj se opravdu peče v troubě?

…existuje i kouřový čaj? Tento typ čaje vznikl sušením čajových lístků nad ohněm, ty poté dostávaly jakousi kouřovou příchuť.

A víte, jaká tři „Z“ má čaj?

Zahřeje, Zavoní a Zachutná!