Rubriky
Aktuality

Českem se přehnal orkán. Žáci z Libereckého kraje nemuseli do školy

Bouře nazvaná Sabine se v noci z neděle na pondělí dostala do Česka. I přes původní informace se Libereckému kraji spíše vyhnula. Hodinu před půlnocí také kraj vydal doporučení, aby žáci ze všech typů škol zůstali doma, což velké části studentů našeho gymnázia udělalo radost.

Satelitní snímek cyklóny. Zdroj: NOAA STAR

Obecné dění

Ještě před datem 9. února 2020, kdy se bouře objevila na Britských ostrovech (v tamních poměrech označovaná jako Ciara) a v západní Evropě, se předpokládalo, že přijde i v Česku katastrofa. V některých krajích nastaly skutečně velké problémy (uzavřené železniční tratě či pouze některé nenasazené vlaky, popadané stromy, desetitisíce lidí bez proudu). I v kraji Libereckém, vzhledem k jeho členitosti, byly předpovídány komplikace.

Orkán však tento kraj v ranních a dopoledních časech nezasáhl tolik jako jiné (zejména Středočeský a Plzeňský). Hlavně v Liberci byla situace víceméně poklidná, a to patrně díky jeho poloze mezi horami. Až hodinová zpoždění vlaků se dle aplikace GRAPP podařilo u většiny kolem 10. hodiny dopolední významně redukovat.

Krátce po poledni se situace trochu zvrátila. V 12.30 byl přelom symbolicky odstartován dvacetiminutovou bouřkou v Liberci. Situace v celokrajské dopravě se začala opět ztěžovat. Dění v Semilech zachycuje toto video:

Situace v naší škole

Jak je ale patrné z prohlášení Libereckého kraje, které jsme umístili v ranních hodinách i na tento web, rodičům bylo doporučeno ponechat své ratolesti z bezpečnostních důvodů doma. Plošně bylo toto ustanoveno jako v jediném kraji v republice.

Na Gymnáziu F. X. Šaldy dala na doporučení velká část studentů. Kraj však nedal jasně najevo, jak mají být zařízeny omluvenky. Férovější část tohoto táboru studenstva neváhala a omluvenku (elektronicky) podepsanou rodičem svým třídním předala. A udělala dobře. Ti ostatní to totiž museli následně zařizovat dodatečně. Absence je u nás nezapočtená, ale samozřejmost to dle zkušeností z jiných škol není.

Vliv Sabiny by měl doznívat na českém území ještě v úterý, byť již v menší míře.